Kirjoitettu 13.2.2016

 

Uskoisin kuitenkin sellaisen saavani, mikäli menisin lääkärin pakeille ongelmavyyhtini kanssa. Lievä masennus ja ahdistuneisuushäiriö. Ne ovat kulkeneet matkassani muutaman kuukauden.

 

”Lievästä masennuksesta kärsivä henkilö pystyy yleensä vielä työskentelemään tai opiskelemaan, vaikka se vaatii ylimääräistä ponnistelua.

https://vastaamo.fi/masennus/

 

Yleistyneelle ahdistuneisuushäiriölle ominainen ahdistus, pelokas odotus ja huoli ilmenevät useimpina päivinä ja yhtäjaksoisesti vähintään kuuden kuukauden ajan. Jatkuvaan ahdistuneisuuteen ja huoleen yhdistyy levottomuuden tai jännittyneisyyden tunne, väsymys, keskittymisvaikeudet, ärtyneisyys, vapina, säpsähtely, hikoilu, pahoinvointi, ripuli, hengityksen tai pulssin tihentyminen, lihasjännitys tai vaikeus nukahtaa ja pysyä unessa.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00555

 

Check, check, check, check. Tällä hetkellä eniten hankaluuksia itselleni tuottavat yöllinen levottomuus ja hikoilu. Viime viikkojen sydämen tykytykset, jotka voimistuivat yrittäessäni nukahtaa olivat totaalista tuskaa. Parin viinilasin jälkeinen sydämen pamppailu muutama viikko sitten vei yöunet koko yöksi. Alkoholilla on siis turha yrittää tätä vaivaa parantaa, vaikka sehän nyt on selvää kaikille..

 

Illalla sängyssä mies kysyi, mitä aion tehdä vapaapäivänä. Kyyneleet vierivät pitkin poskea, kun purin hammasta ja yritin kuulostaa pimeässä mahdollisimman huolettomalta etten paljastuisi. ”Enpä tiedä vielä”, vastasin. ”Etkö ymmärrä, ei ole mitään tekemistä, ei edes kiinnosta tehdä mitään vapaapäivänä”, ajattelin.

 

Yksinäisyyden tunne kulkee usein käsi kädessä mielialan kanssa; toisaalta, en jaksaisi nyt kuitenkaan kenenkään seuraa, joten ystävien kaikkoamisesta on kai turha valittaa.

 

Ostin tänään akvarellivärejä ja maalauspohjia. Odotukset maalaamisen piristävästä vaikutuksesta ovat suuret vaikka toisaalta pelkään, etten saa edes mitään aloitetuksi.

 

Onko muita ahdistuneita ilman diagnoosia? Millä keinoin ja tuloksin olette yrittäneet piristää itseänne?